• Подарете си здравословен сън
   100 дни тестов период
  • Имате ли проблеми с съня? Направете си тест!

   Всички знаем, че ако почивката ни не е качествена, няма да стигнем далеч. Сънят е много важен, тъй като когато тялото е в максимален покой, започва най-дългият период на мускулен растеж за денонощието. По време на сън се отделя и хормона на растежа. Той е нужен за възстановяването на всички тъкани - мускули, сухожилия, кости, кожа. Недостатъчния сън води до бавно и недостатъчно възстановяване от натоварвания и микро-травми получени от нормални ежедневни дейности. Така се стига до хронични болки, бръчки, и т.н. Докато всеки от нас вечер поспива, организмът ни работи за нашето здраве и самочувствие. Правилното функциониране на имунната система зависи от качественият сън. Дори умереното недоспиване намалява имунитета и ставаме по по-податливи на вирусни инфекции. Качественият сън всяка нощ значително подобрява общото ни здравословно състояние.

   За съжаление статистиката показва, че повече от 30% от хората имат проблеми със съня, т.е. сто милиона от жителите на Земята не успяват да се наспят. Недоспиването е причината за 10% от катастрофите по света. Изследванията проведени в България също показват тревожни резултати. Изследването на професор Захариев показва, че 45% от студентите в Пловдив страдат от нарушения на съня. През 2015 година BTV провежда “Национален стрес тест”, резултатите от който са още по стресиращи: Средно за страната спрямо резултатите от теста, делът на хората страдащи от безсъние, спрямо тези с добро качество на съня е 80%. В изследването са участвали над 30 000 човека.Тестът е все още актуален и можете да го попълните, както и да видите своите резултати. Тест Лека нощ. Аз лично не съм съгласен с тази статистика и за това ще помоля всички здраво спящи също да се включат за да променим резултата, най-вече тези използващи продуктите на Stepin2Nature.

   Безсънието може да бъде причинено от различни фактори, това може да са - цигарите, кафето, алкохола, стреса, застоялия начин на живот или дори неправилно хранене. Именно поради спецификата на този проблем е важно да знаем, че няма универсално решение, което да премахне всички причини за безсънието. Основно причините за проблеми със съня се делят на четири. Психологически причини, Начин на живот, Медицински проблеми, Неправилни навици по отношение на съня.

   Сред психологическите причини са различни проблеми в службата, у дома или на училище, обременяващи пътувания или професия, при която непрекъснато трябва да се доказвате. Много често човек страда от пренатоварване на нервната система в следствие на емоционално натоварване. Това са всички професии свързани с психическо напрежение. Безсъние може да бъде причинено и от много по-силни емоции като гняв, страх и други.

   Най-често срещаната причина за проблеми със съня се крие именно в начина ни на живот. Сред тях най-честата е употребата на прекалено много кафе или тонизиращи напитки, цигари или алкохол. Други сериозни причини са честа смяна на часовите пояси, употребата на токсични лекарства като стероиди, хронична преумора или системно преяждане. Важно е да знаем, че за да е спокоен сънят ни трябва да се стремим да осигурим почивка на храносмилателния си тракт, което означава, че трябва да не консумираме никакви храни 4 часа преди лягане.
   Сред медицинските проблеми, това може да са липса на калций, магнезий, и витамини от група Б. Може да страдаме от болести, който нарушават ритъма на съня ни такива са: световъртеж, астматични пристъпи, заболяване на сърцето и белите дробове, мъчително главоболие, нарушена работа на храносмилателната система и дори сексуални смущения.

   Под неправилни навици по отношение на съня се има предвид обстановката в спалнята дали е топло студено или шумно, дали сменяме леглото често и какъв е видът на матрака, какви са завивките, възглавницата  или друго. Допълнителна информация за това как да си помогнете можете да намерите в статията Хигиена на съня. Съществуват и много други методи за борба със съня. Един от тях е билковото лечение. През последните 40 години на миналия век ролята на билките отново се възроди и става все по-актуална. Билките не водят до пристрастяване и нямат страничните ефекти както повечето лекарства. Важно е да знаем, че билките не се варят в алуминиеви съдове, пият се на малки глътки и не бива да се подслаждат. Друг нашумял в последно време метод е чрез хомеопатия. Това е метод много близък до билколечението и широко приложим в съвременния свят. Някои минерали, най-ефективният от които е Турмалинът, също могат да Ви помогнат.Колкото и да не ви се вярва това е много ефективен метод.

   Бъдете здрави!

 • Подарете си спокоен и здравословен сън
  100 дни тестов период
  Купи сега