• Подарете си здравословен сън
   100 дни тестов период
  • Минерал Турмалин

   Турмалините са камъни с несравнимо разнообразие от цветове. Според древна египетска легенда, това многообразие от цветове се дължи на дългогодишното пътешествие на камъка от центъра на Земята, нагоре, при което той преминал през дъгата и приел всичките й цветове. Това е и причината, поради която днес, този камък, да се нарича „скъпоценният камък” на дъгата.

   Името турмалин произлиза от сингалски език (в Шри Ланка) - „tura mali”, което се превежда като „камък смес от цветове. Турмалинът може да се открие във всички нюанси от червен към зелен и от син към жълт. Има турмалини, които променят цвета си под влияние на леки промени в светлината. Трудно може да се открият два абсолютно еднакви турмалина. Този скъпоценен камък има безброй лица и по тази причина отговаря на всички настроения.

   Турмалинът е балансиращ камък, който почиства и пречиства. Още от древни времена му се предписват магически сили и се приема за камък на любовта и приятелството. Той е източник на духовна енергия и помага за изчистване на чакрите. Шаманите са използвали този камък, за защита по време на церемонии и за гадаене. Свойства, цветове и имена на турмалина.

   Свойства, цветове и имена на минерала Турмалин

   Турмалинът представлява смес от алуминиеви силикати, бор, манган и магний като, при отделните представители, се наблюдават различни вариации в състава. Всяка малка промяна в химичния състав повлиява и цвета на кристала. Изключително трудно е да се открие турмалин в един цвят. Обикновено се наблюдава смес от два или повече цветове.

   Сред някои от представителите може да се наблюдава оптичния феномен „котешки очи”: наличие на характерни блестящи отражения на повърхността на скъпоценен камък. Когато тези отражения са успоредни едно на друго, в достатъчно качество и количество и камъкът е нарязан така, че те да са наредени правилно, тогава се получава единично централно разположено отражение върху куполообразната страна на кабошона (скъпоценен камък оформен с гладка горна куполообразна и долна плоска страна). Този ефект се означава като ефект на „котешките очи". Други скъпоценни камъни, които притежават този ефект са апатит, актинолит, берил, хризоберил,турмалин, кварц, силиманит, лунен камък, опал и циркон.

   Запазена марка на турмалина е неговият дихромизъм. В зависимост от ъгъла, от който го погледнеш, цветът може да бъде различен или с различна интензивност. Най-интензивен е цветът, когато се гледа откъм главната ос - факт, който тези, които обработват камъка, трябва да имат предвид.

   Отделните варианти в цветовете на турмалина се съпровождат и със собствени имена. Например, турмалин с наситено червен цвят е известен като рубелит, но само при условие, че този цвят не се променя, ако се гледа на изкуствена светлина. Ако цветът се променя при изкуствена светлина, камъкът се нарича розов турмалин. Сред някои от най-известните и широко използвани търговски наименования на турмалина са:

   • Ахроит - много рядък безцветен или почти безцветен турмалин;
   • Дравит - жълто-кафяв до тъмнокафяв турмалин;
   • Верделит - зелен турмалин; Турмалин с наситено зелен цвят, дължащ се на наличие на хром в състава, е известен също като хром-турмалин" или хром-дравит;
   • Индиголит - син турмалин;
   • Параиба (Paraiba) - светлосин, синьо-зелен или яркосин цвят. Кръстен е на името на бразилския щат, в който е бил намерен; Тези камъни се отличават с много добри качества и са много търсени съкровища днес.
   • Рубелит - червен турмалин;
   • Шерл - черен турмалин;
   • Сиберит - лилав до виолетово-син турмалин, добиван в Урал;
   • Бюргерит - тъмнокафяв, богат на желязо турмалин;
   • Диня турмалин - турмалин, който съчетава по интересен начин розови, зелени и бели цветови зони, които в напречно сечение наподобяват диня.
   • Светли турмалини с черен връх се означава като "глава на мавъра". Ако кристалът е почти безцветен и черен в периферията, се означава като "Mohrenkopf", подобно на вид торта популярна в Германия.

   Турмалините имат и други имена. Тези, с два цвята са известни като двуцветни турмалини (bicolor turmalin), а тези с повече от два цвята – като разноцветни турмалини (multicolor tourmalin).

   Популярни са и парчета, показващи напречен срез на турмалин, тъй като при тях може да се наблюдават всички цветове, събрани на малка площ.

   Разпространение на турмалина

   Турмалини са намерени почти навсякъде в света. По-значителни находища са открити в Бразилия, Шри Ланка, Южна и Югозападна Африка. Находища са открити и в Нигерия, Кения, Мадагаскар, Зимбабве, Танзания, Пакистан и Афганистан. В САЩ турмалини са открити главно в Калифорния и Мейн.

   Въпреки, че съществуват много на брой находища на турмалини, тези с добро качество и изискани цветове не са толкова често срещани. Поради тази причина, цената на турмалините варира почти толкова, колкото и цвета им.
   Механизъм на действие

   Начин на действие на Турмалина

   Турмалинът е известен със способността си да подпомага детоксикацията на организма, а проучвания показват, че повишената честота на хроничните заболявания е свързана с повишение на токсичните материали в организма. Освен това, подпомага облекчаване на стреса, повишаване на умствената дейност, подобряване на кръвообращението и имунната защита.

   Този колоритен скъпоценен камък има силно стабилизиращо действие върху нервите, поради способността му да генерира своя собствена топлина.
   Едно от отличителните свойства на турмалините е способността им да придобиват електрически заряд, под влияние на триене или резки температурни промени. Когато е електрически зареден, единият му край притежава положителен заряд, а другият отрицателен. Това позволява да привлича частици прах или парчета хартия. Това свойство на пироелектричество (от топлина) или пиезоелектричество (от триене) е било добре познато на холандските търговци от 1700 година, които използвали турмалин, за да извлекат пепелта от техните лули от морска пяна, наричайки камъка „Aschentrekker” (привличащ пепелта).

   Лабораторни изследвания от 1880 година, извършени от Пиер Кюри и брат му, Жак Кюри (Jacques Curie), са доказали, че генерираният слаб електрически заряд на турмалина му позволява да произвежда фотонна енергия, отрицателни йони и алфа-вълни.
   Комбинацията от тези три основни характеристики осигуряват многобройни ползи за тялото:

   Отрицателни йони

   Забелязали ли сте как се чувствате разхождайки се в близост до водопад, извор, брега на морето или в гората, точно след дъжд? Причината за това е изобилието от отрицателни йони във въздуха по тези места. За да се разбере най-точно, какви са ползите от отрицателните йони, важно е да знаем какво въздействие имат върху организма положителните йони. Високата концентрация на положителни йони (и липсата на отрицателни) има връзка с повечето от стресовите фактори в околната среда, както и с изгорелите газове, цигарения дим, пестициди, прах, сажди и лъченията от компютри, мобилни телефони и електрически уреди. Тези положителни йони създават свободни радикали, за които е известно, че притежават вредно влияние върху здравето. Турмалинът превръща влагата от въздуха в отрицателни йони, които неутрализират свободните радикали. По-високата концентрацията на отрицателни йони, произведени от турмалина, оказва същият ефект, както този на отрицателните йони в природата. Ползите от отрицателните йони могат да бъдат обобщени така:

   • Подобряват клетъчния метаболизъм;
   • Укрепват имунната система;
   • Стабилизират кръвното налягане;
   • Подобряват кръвообращението чрез разширяване на кръвоносните съдове;
   • Укрепват костите;
   • Улесняват дишането;
   • Намаляват честотата на пулса;
   • Лекуват, успокояват, стимулират и детоксикират тялото и ума.

   Активиране на работата на митохондриите в клетките на тялото и митохондриите са известни за съхраняване на енергийни клетки.

   Стимулиране на обмяната на веществата, пречистване на кръвта и лимфата обращение, нормализиране на киселинно-алкалния баланс в кръвта.

   Отрицателните йони също са невероятно важни при определяне на настроението. Майкъл Търман, доктор от Колумбийския университет в Ню Йорк е изследвал отрицателни йони и според неговите доклади, „Действието на удара при разбиването на вълните, създава отрицателни йони, което може да се усети непосредствено след буря, когато хората съобщават, че се чувстват изключително ободрени и освежени”. Освен това, в Колумбийския университет са правени проучвания, показали, че депресията през зимата може да бъде преодоляна с помощта на генератори за отрицателни йони, без да е необходимо да се използват антидепресанти. Тези йони увеличават количеството на кислород към мозъка, което подобрява съзнанието и психическата енергия.

   Инфрачервени фотонни лъчения

   Инфрачервените лъчи са невидими вълни от енергия, които имат способността да проникват във всички слоеве на човешкото и физическото тяло. Освен това, увеличават притока на кръв чрез разширяване на капилярите и така, помага за насищане с кислород и регенерация на тъканите.
   Инфрачервените лъчения са наричани „светлината на живота”, тъй като съдържат отделни порции от целия енергиен спектър отговорен за поддържането на живота на Земята. За да се разбере това, нека да погледнем към пълния спектър на излъчвания:

   • Инфрачервени (къси, средни, дълги)
   • Видима светлина
   • Ултравиолетови
   • X-лъчи
   • Гама лъчи

   До момента, по-голямата част от енергията на слънцето е в инфрачервената част на спектъра. Тези лъчи не се виждат като светлина, тъй като не са във видимата част на спектъра, а по-скоро се усещат като топлина. Инфрачервените лъчи се разделят на такива с къса, средна и дълга дължина на вълната, като различните дължини са във връзка с температурата на тялото, което ги излъчва. Колкото тази температура е по-висока, толкова по-малка е дължината на вълната и по-голяма е прониквателната й способност и, колкото по-ниска е температурата на съответния обект, толкова по-голяма е дължината на вълната. Т.е. дължината на вълната е обратнопропорционална на температурата на тялото, което я излъчва.
   Известно е, че тесен спектър от инфрачервените лъчи в диапазона от 4 до 14 микрона притежава особено полезен ефект върху здравето. Защо това е така? Човешкото тяло излъчва и получава дълги инфрачервени лъчи в диапазона 3-50 микрона. Когато човек получава инфрачервени лъчения с подобна дължина, като тези излъчвани от турмалина, затоплянето, което настъпва от тези лъчения прониква дълбоко и равномерно в тъканите. Това въздейства на тялото като:

   • Подобрява притока на кръв и затопля тялото;
   • Пречиства тялото от токсични и ненужни вещества;
   • Намалява мускулните спазми чрез затопляне на мускулните влакна;
   • Укрепва имунната система;
   • Премахва стреса и умората;
   • Насърчава добрия сън;
   • Стимулира ензимната активност;
   • Намалява нервната болка;

   Инфрачервените лъчи, които турмалинът излъчва създават същия резонанс в организма, който обикновено се открива във водата. Това има успокояващ ефект върху нервите. Три четвърти от човешкото тяло се състои от вода и тази форма на поглъщане на този резонанс повишават виталността на тъканите, повишават енергийните нива и метаболизма.

   Ползи за здравето от турмалин

   В предварително проучване с турмалинови камъни, върху растения и животни, е установено, че скъпоценният камък има активиращ ефект върху метаболизма им.

   В областта на градинарството, турмалинът също е от полза, тъй като държи вредните насекоми далеч (инсектицидно действие) и насърчава растежа и здравето на цветята, ако се постави под земята.

   Смята се, че най-мощно действие притежават черният, зеленият, розовият и турмалин – диня. Съществуват много начини да се възползвате от лечебната им сила. Може да носите избрания цвят под формата на бижу или да го поставите в дома си.

   В търговската мрежа съществува богато разнообразие от продукти с турмалин - бельо, шалове, ръкавици, наколенки, пояси, стелки и други, които могат да бъдат използвани върху конкретна област от тялото.

 • Подарете си спокоен и здравословен сън
  100 дни тестов период
  Купи сега