• Подарете си здравословен сън
   100 дни тестов период
  • Какво е сънят?

   До 1950 г. повечето хора смятат сънят за пасивен процес, чиято основна функция е възстановяването на енергийния ни баланс.

   Днес ние вече знаем, че нашите мозъци са много активни по време на сън. Нещо повече, сънят влияе по много начини, както върху нашето физическо, така и върху психическо ни здраве.

   Ако трябва да определим съня - това е естествено повтарящо се състояние на ума, което се характеризира с променено съзнание, потискане на почти всички волеви мускули и значително намаляване на нашите взаимодействия със заобикалящата ни среда.
   Различаваме сън от будност по липсата на способност да реагираме на стимули.

   Експертите психолози биха казали, че сънищата са само реализацията на всички наши фантазии в живота. Сънят е времето, когато умът ни работи в преследване на нашите стремежи и ги сбъдва чрез сънуването.

   Нервните сигнали

   Нервни сигнали наречени невротрансмитери контролират събуждането и сънните ни цикли, като въздействат върху различни групи от нервни клетки в мозъка. Невроните в мозъчния ствол, свързват мозъка с гръбначния мозък и произвеждат серотонин и норепинефрин, които пазят някои части на мозъка активни, докато сме будни. Други неврони в основата на мозъка подават сигнали, когато заспиваме. Тези неврони се появяват, за да "изключат" сигналите, които ни държат будни. Изследванията показват, че когато сме будни, химичното вещество, наречено аденозин се натрупва в кръвта ни и предизвиква сънливост. И обратното – докато спим, концентрацията на аденозина намалява и постепенно се ободряваме.

   Стадий на съня

   По време на сън, ние обикновено преминаваме през пет фази: етапи 1, 2, 3, 4, и REM (бързо движение на очите) на сън. Сънят ни се движи на цикли, като първо се придвижва от будността към дълбока фаза възстановяващ сън, след това се връща обратно към будността, отново слиза надолу и т.н. Ние прекарваме почти 50 на сто от общия си сън в етап 2, около 20 на сто в REM сън, а останалите 30% в други етапи. Кърмачета, за разлика от това, прекарват около половината от времето си сън в REM сън.

   Стадий 1

   Сънят е лек и можем лесно да бъдем събудени. Очите ни се движат много бавно и мускулната активност се забавя. Хората събудени в този стадий често си спомнят визуални фрагменти. Много от тях изпитват внезапни мускулни контракции, често предшествани от усещане за падане. Тези резки движения са подобни на "скок", който правим, когато се стреснем.

   Стадий 2

   Очните ни движения спират и нашите мозъчни вълни (колебания на електрическата активност, които могат да се отчетат с електроди) се забавят, до случайни изблици на бързи вълни. Сърдечният ни ритъм се забавя и телесната температура се понижава.

   Стадий 3

   Изключително бавни мозъчни вълни, наречени Делта вълни започват да се появяват, примесвайки се с по-малки и бързи вълни.

   Стадий 4

   Мозъкът произвежда почти изцяло Делта вълни. Много е трудно да събудиш някой по време на етап 3 и 4, които заедно се наричат дълбок сън. През този стадий няма движение на очите или мускулна активност. Хората събудени по време на дълбок сън, често се чувстват замаяни и дезориентирани в продължение на няколко минути, след събуждането.

   REM сън

   Дишането ни става по-бързо и повърхностно, очите ни се движат бързо в различни посоки, а мускулите на крайниците ни стават временно парализирани. Сърдечният ритъм се увеличава, кръвното налягане също. По време на тази фаза от съня хората са склонни да имат ясни сънища.

   От колко часа сън се нуждаем?

   От колко часа сън се нуждае всеки един от нас, зависи от много фактори, включително и възрастта. Новородените обикновено се нуждаят от около 16 часа на ден, докато тийнейджърите от около 9 или 10 часа средно. За повечето възрастни - 7 до 8 часа на нощ са напълно достатъчни за един добър сън.

   В първите 3 месеца от бременността си, жените често се нуждаят от още няколко часа сън допълнително. Ако в предишни дни човек е бил лишен от сън, той трябва да спи повече часове. Недоспиването е като да натрупате дългове към банка, в крайна сметка тялото Ви ще настоява сънят да бъде "изплатен".

   Невъзможно е да се приспособим към все по-малко сън, от необходимото, но можем да свикнем с определени часове за сън. Най-добрият начин да се разбере достатъчно ли сте спали е да се оцени нивото на сънливост. Смятате ли себе си за изтощени по време на работа или докато гледате телевизия? Ако е така, то вие не получавате достатъчно сън през нощта! Затова е важно да си създадете здравословни навици по отношения на съня и да имате удобен и релаксиращ матрак.

   Кой знае, може би, съня и любовта са едно и също нещо? - Джонатан Коу

   Най-добрият способ да направите своите сънища истина е да се събудите. - Мохамед Али

 • Подарете си спокоен и здравословен сън
  100 дни тестов период
  Купи сега